Την προσήλωσή στην ανάπτυξη των σωστών πολιτικών που θα διασφαλίσουν τις συνθήκες για ενεργό γήρανση, διατηρώντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, εξέφρασε την Τρίτη η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.
«Στον κυκεώνα των δύσκολων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία και οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι πεποίθησης της Κυβέρνησης πως η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι εκ των ων ουκ άνευ» είπε η κ. Ανθούση μιλώντας σε διάλεξη στη Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών, μετά από πρόσκληση του Επίτροπου του Πολίτη.
Μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην παροχή προσβάσιμων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και την αποτελεσματική θεραπεία τους.
«Με τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, προσφέρεται σε όλους τους πολίτες της χώρας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική φροντίδα» είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στη διασφάλιση επαρκών εισοδημάτων για τους ηλικιωμένους μέσω συστημάτων συνταξιοδότησης και μηχανισμών υποστήριξης των ηλικιωμένων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.
Έκανε επίσης λόγο για ενθάρρυνση των ηλικιωμένων για μεγαλύτερη εμπλοκή στα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρόθεσής μας να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να συνεχίσουν την κοινωνικοποίησή τους και παράλληλα να εντάξουν την άθληση στη ζωή τους, είναι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας για την υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού για ηλικιωμένους στο πλαίσιο της δράσης Αθλητισμός για Όλους» είπε.
Ακόμη αναφέρθηκε στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης, με τη λειτουργία κέντρων υποστήριξης ηλικιωμένων, κυρίως στην ύπαιθρο και σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους.
Είπε εξάλλου ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η φετινή χρονιά έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιούν εθνικές δράσεις που ενισχύουν τη συμμετοχική και διαβουλευτική δημοκρατία, δίνοντας βήμα στους νέους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί δυσμενώς τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.
Σε εθνικό επίπεδο, το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, ως ο συντονιστής των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, διεξάγει διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν πεδία για νέες ευκαιρίες που θα ενθαρρύνουν τους νέους να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής, πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας στην Κύπρο και στην Ευρώπη, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ